8 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania. Na wydarzenie zaprosiliśmy panią dietetyczkę, Karolinę Wegner. Uczniowie klasy I AE przygotowali pyszne, pełnowartościowe i kolorowe śniadanie. Pani dietetyk przedstawiła zasady zdrowego jedzenia. Wskazała jak ważne w naszym jadłospisie są owoce i warzywa, ograniczenie soli i cukru, urozmaicenie produktów oraz unikanie przetworzonej żywności. Szczegółowo omówiła poradnik – Talerz Zdrowego Odżywiania oraz Piramidę Zdrowia i Aktywności Fizycznej. Podkreśliła jak ważna jest systematyczna aktywność fizyczna młodych ludzi. Jedząc zdrowe śniadanie zapewniamy sobie mnóstwo pozytywnej energii i unikamy napadów głodu. Bardzo ważną rzeczą jest właściwe nawodnienie organizmu – 1,5 litra wody w ciągu dnia, eliminując oczywiście kolorowe, słodzone i gazowane napoje. Wykład pani Karoliny Wegner był bardzo interesujący. Przygotowała także i przekazała uczniom przepisy na zdrowe śniadania. W czasie spotkania, dzięki uprzejmości pani pielęgniarki, uczniowie mierzyli także ciśnienie tętnicze oraz obliczali swój wskaźnik BMI. Bardzo dziękujemy za miłe spotkanie i zapraszamy na kolejne.




















Autor: Michał Wenerski