SŁODKA WYCIECZKA GEOGRAFÓW

   Dnia 05. 11. 2024 r. uczniowie klasy IIA o profilu matematyczno–geograficzno-językowym  wraz z opiekunami: p. Emilią Szydłowską, p. Małgorzatą Walerczak i p. Zbigniewem Welke udali się do  Cukrowni Dobrzelin w Dobrzelinie. Cukrownia w Dobrzelinie jest jedną z dwóch najstarszych i wciąż działających dzisiaj w Polsce cukrowni. Należy do jednego z ośmiu oddziałów produkcyjnych Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
   Naszą przygodę rozpoczęliśmy od powitania przewodnika p. Leszka Kwiatkowskiego – kierownika surowni w Cukrowni Dobrzelin. Pan kierownik zapoznał nas z historią zakładu, a następnie oprowadził po zakładzie pokazując i opisując krok po kroku proces wytwarzania cukru z buraka cukrowego. Produkcja cukru składa się z wielu zagadnień technologicznych, na które składają się następujące etapy: zbiór,  składowanie  i mycie buraków, krojenie buraków, ekstrakcja, nawapnianie, saturacja i filtracja, zagęszczanie soku, krystalizacja cukru i gotowej cukrzycy, ostatnim etapem jest oddzielenie kryształów, suszenie, segregowanie i magazynowanie cukru białego. W zaciszu biura mogliśmy utrwalić zdobytą wiedzę, zobaczyć na specjalnej, interaktywnej tablicy cukier na wszystkich etapach produkcji,  spróbować jaki ma smak. Poznaliśmy technologię zamkniętego obiegu wody w zakładzie oraz mechanizm racjonalnego wykorzystania energii. Dzięki prowadzonym modernizacjom, automatyzacji produkcji cukrownia obniża koszty, równocześnie podnosząc jakość wyrobów.
     Pełni wrażeń, w dobrych nastrojach, bogatsi o nową wiedzę wróciliśmy do Kutna.