Uczniowie klasy IE LO wraz z opiekunami p. A. Jóźwiak, p. P. Kalksteinem i p. M. Łubińskim odwiedzili Wydział Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Łódzkiego. Uczestniczyli w zajęciach warsztatowych pt. „Bakterie – mikroorganizmy o ogromnym potencjale przemysłowo-środowiskowym”. Na wstępie wysłuchali krótkiego wykładu dotyczącego znaczenia bakterii w medycynie, w różnych gałęziach gospodarki i w życiu człowieka. Potem przystąpili do części warsztatowej. Barwili metodą Gramma bakterie obecne w jogurcie, kiszonych ogórkach czy żurku. Wybarwili również drożdże. Efekty swojej pracy mogli podziwiać pod mikroskopem. Obserwacje wzbudziły również żywe zainteresowanie opiekunów.
Bardzo dziękujemy pracownikom UŁ za ciekawe zajęcia w miłej atmosferze i życzliwe przyjęcie. Młodzież wróciła zadowolona i bogatsza w wiedzę i umiejętności pracy w laboratorium mikrobiologicznym.