Zaproszenie do naszej szkoły przyjął Pan Tadeusz Bawej – Mistrz Pszczelarski, miłośnik pszczół, który pracuje z nimi od 40 lat. Spotkanie było bardzo interesujące. Uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawostek z życia tych bardzo pracowitych owadów. Na wstępie nasz gość stwierdził, że pszczół nie należy się bać. Pszczelarze używają dymu do ich uspokojenia, gdy zbierają miód.
Pszczoły miodne są ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw. Mieszkańcy ula podzieleni są na trzy typy – królową, trutnie i robotnice. Ta pierwsza jest najważniejsza i jedyna, a jej zadaniem jest znosić jajka z których wykluwa się nowa generacja pszczół. Może ich znieść nawet 2500 tyś. dziennie. Truteń to samiec, istota dość leniwa, a w dodatku zużywa spore ilości cennego pszczelego mleczka

. Pszczoły to wspaniali lotnicy, prędkość lotu to 25km/h. Pszczoły miodne potrafią także tańczyć. Gdy robotnica wraca do ula, porusza się po „ósemce” wskazując kierunek źródła pożywienia. Każda pszczoła ma 170 receptorów, co oznacza, że ma wspaniały węch. A ponadto one wcale nie śpią. Spędzają nieruchomo noc, oszczędzając energię na kolejny dzień.
Pan Bawej przyniósł ogromny słoik miodu, którym mogliśmy się częstować. Był bardzo słodki i zdrowy. Zawiera enzymy, witaminy i minerały. Pszczoły miodne są jedynym owadem, który produkuje żywność spożywaną przez człowieka. Na koniec spotkania nasz gość potwierdził słowa Einsteina: „Kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną już tylko cztery lata”. Bardzo dziękujemy za cenne informacje o pszczołach, z niecierpliwością czekamy na kolejną wizytę w naszej eko-pracowni.